Kako prodati firmu?

procjena vrijednosti
10 razloga zašto vam treba procjena vrijednosti poduzeća
20 studenoga, 2022
EBITDA vs SDE
Razumijevanje EBITDA vs SDE: Koja mjera je važnija za vaš posao?
9 lipnja, 2024
procjena vrijednosti
10 razloga zašto vam treba procjena vrijednosti poduzeća
20 studenoga, 2022
EBITDA vs SDE
Razumijevanje EBITDA vs SDE: Koja mjera je važnija za vaš posao?
9 lipnja, 2024

Mnogi se poduzetnici pitaju kako prodati svoju firmu. U nastavku donosimo par korisnih savjeta koje vlasnici firmi trebaju poduzeti kako bi uspješno izvršili prodaju firme.

Kako prodati firmu?

Ako ste odlučili na prodaju svoje firme, postoji nekoliko koraka koje trebate slijediti kako bi postigli uspjeh. Prije svega, važno je da imate jasnu strategiju za prodaju, da znate pravu vrijednost svoje firme i da se pripremite za pregovore sa potencijalnim kupcima.

Prvi korak u procesu prodaje je da identificirate razloge za prodaju. Možda je vaša firma dosegla vrhunac i vi želite uživati u plodovima svojeg rada, ili možda želite da se fokusirate na nove projekte. Bez obzira na razloge, važno je da budete iskreni sa samim sobom i da razmotrite sve prednosti i mane prodaje.

Siguran/sigurna sam da želim prodati firmu. Kako ju prodati?

Kada ste sigurni u svoju odluku, sljedeći korak je da pripremite svoju firmu za prodaju. To znači da ćete morati organizirati i pripremiti dokumentaciju, poput financijskih izvještaja i pravnih dokumenata.

Kada ste spremni za prodaju svoje firme, jedna od prvih stvari koje trebate učiniti je precizno odrediti njezinu vrijednost. Procjena vrijednosti firme (valuacija) je važna jer će vam pomoći da odredite realnu cijenu za prodaju i da se lakše dogovorite s potencijalnim kupcima.

koliko vrijedi moja firma

Procjena vrijednosti firme

Postoji nekoliko načina na koje možete doći do procjene vrijednosti firme. Jedan od najčešćih je korištenje usluge procjene vrijednosti firme. Ove usluge nude stručnjaci koji su posebno obučeni za procjenu vrijednosti poslovnih subjekata i koji će vam pomoći da dobijete preciznu procjenu na temelju vaših financijskih izvještaja i drugih relevantnih podataka.

Nakon što ste dobili procjenu vrijednosti firme, možete započeti s prodajom. To znači da ćete morati tražiti potencijalne kupce, ponuditi im informacije o vašoj firmi i ponuditi im cijenu za prodaju. Ako se dogovorite s kupcem, sljedeći korak je sklapanje kupoprodajnog ugovora i provedba transakcije.

Ukratko, prodaja firme je složen proces koji zahtijeva preciznu procjenu vrijednosti i dobru strategiju za pronalaženje kupaca. Ako se odlučite za korištenje usluge procjene vrijednosti firme, možete biti sigurni da ćete dobiti preciznu i pouzdanu procjenu koja će vam pomoći da prodajete svoju firmu na najbolji mogući način. Valuator Consulting osmislio je i način kako na brz i jednostavan način možete doći do ponude za procjenu vrijednosti. Dovoljno je ispuniti ONLINE KALKULATOR i u nekoliko minuta stiže ponuda za procjenu vrijednosti poduzeća. Ponekad je korisno i odraditi sastanak sa savjetnicima, kako bi dobili uvid u sam proces procjene. Savjetnici Valuator Consultinga vam uz samu uslugu procjene vrijednosti mogu ukazati na moguće načine povećanja vrijednosti vaše firme.

Pročitajte koji su još i dodatni razlozi zašto vam usluga procjene vrijednosti firme može biti korisna, a za savjet slobodno nam se obratite ovim putem ili ispunite naš online kalkulator za procjenu vrijednosti i zatražite ponudu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)