Kako prodati udio u firmi?

reinvestiranje
Zašto je efikasno reinvestiranje važno za tvrtke?
22 siječnja, 2022
procjena vrijednosti brenda
Procjena vrijednosti brenda ili koliko vrijedi brend Vaše tvrtke?
8 rujna, 2022
reinvestiranje
Zašto je efikasno reinvestiranje važno za tvrtke?
22 siječnja, 2022
procjena vrijednosti brenda
Procjena vrijednosti brenda ili koliko vrijedi brend Vaše tvrtke?
8 rujna, 2022

Svaki se poduzetnik u jednom trenutku zapita: “kako prodati svoj udio u firmi?”. U ovom tekstu pokušat ćemo raščlaniti korak po korak kako netko može prodati svoj udio u firmi – kome i po kojoj cijeni.

Prodaja udjela u firmi

Prodaja udjela u privatnom poduzeću nije nimalo lagan posao, pogotovo na hrvatskom tržištu gdje transakcije kupnje i prodaje poduzeća nisu toliko učestale kao na nekim razvijenijim tržištima. Tu se ponajviše javlja problem likvidnosti takvog udjela. To znači da ne postoji mnogo kupaca i prodavatelja takvih udjela na tržištu, pa se takva transakcija teško provodi. Dodatan problem hrvatskog tržišta je nepostojanje platforme putem koje plasirati prodaju udjela u firmi. S druge strane, čak i kada bi postojala, neke prodaje moraju se provoditi u tajnosti iz različitih razloga. Sve to dodatno otežava proces prodaje, no ne brinite – prateći nekoliko koraka uspješno ćete prodati svoj udio.

Pitate se koji bi trebao biti prvi korak koji biste trebali napraviti prilikom prodaje svog udjela? Pa kao i kod prodaje automobila, nekretnina i ostalog, tako i kod prodaje tvrtke, bilo da se radi o d.o.o., j.d.o.o. ili obrtu – najprije trebate znati koliko vaša tvrtka zapravo vrijedi. Kao i kod svega, svoju cijenu možete sami smisliti, no to ne znači da ćete po toj cijeni pronaći kupca, ili da nećete prodati po preniskoj cijeni. Ako želite saznati koliko vaš udio stvarno vrijedi, potrebna vam je valuacija tvrtke.

Valuacija tvrtke

Valuacija tvrtke kompleksan je proces za koji su vam potrebni financijski stručnjaci koji će dublje zaviriti u financije tvrtke. Ponekad je kod velikih transakcija potrebno provesti i dubinsko snimanje, tzv. “due dilligence”, no kod manjih transakcija trošak provedbe “due dilligence-a” nije potreban. Za početak, dovoljno je i ispuniti podatke u Valuatorovom online kalulatoru, nakon čega financijski analitičari našeg konzaltinga samostalno zaviruju u vaše financije i izračunavaju vrijednost. S vašim konzultantima morat ćete neko vrijeme biti u kontaktu i surađivati kako biste im omogućili što transparentniji uvid u podatke vaše tvrtke.

Sama vrijednost tvrtke ovisi o mnogo faktora kao što su:

  • industrija u kojoj tvrtka posluje,
  • broj zaposlenih,
  • kapitalna struktura (iznos duga, kapitala i gotovine),
  • prihodi i struktura prihoda,
  • EBITDA, EBIT i neto dobit
  • rashodi i struktura rashoda
  • neoperativna imovina i sl.

Uz sve to, bitan je faktor i tko je kupac Vašeg udjela u poduzeću (ukoliko on postoji). O tome se vrlo malo govori, no to je ključna informacija koja znatno utječe na vrijednost tvrtke koja je predmetom akvizicije.

Kako prodati udio u firmi

Kome prodati svoj udio u tvrtci?

Jedno od najčešćih pitanja koje se postavlja kod prodaje privatne tvrtke jest – kome prodati? Udjeli u privatnim poduzećima se vrlo često prodaju postojećim dioničarima. Uglavnom suosnivač otkupljuje udio drugog suosnivača, no to ne mora biti uvijek točno. Ponekad se suosnivači ne mogu dogovoriti o međusobnoj transakciji, stoga se kupac mora potražiti drugdje. Prodaju poslovanja možete oglasiti besplatno na našem oglasniku za prodaju poslovanja.
Prodati možete pokušati većim tvrtkama iz Vaše industrije direktnom prodajom – pritom morate već znati vrijednost po kojoj biste svoj udio prodali. Drugo rješenje je prodaju prepustiti konzultantima koji već znaju tko su potencijalni kupci iz vaše industrije. Pravi konzultanti vas u takvom slučaju mogu zastupati u cjelokupnom procesu i osigurati vam da ostvarite najvišu moguću cijenu prodaje. Valuator Consulting djeluje kao agencija za prodaju firmi i kao takva pomaže poduzetnicima u aktivnom traženju potencijalnih kupaca/investitora, te pritom pruža pravnu i financijsku podršku kroz cjelokupan proces.

Zaključavanje prodaje udjela u firmi

Prodaja udjela u firmi kompleksan je proces kroz koji je dobro imati iskusne saveznike na svojoj strani. Za pronalaženje kupca će vam uglavnom trebati agencija za prodaju firme, koja vas može voditi kroz cijeli proces prodaje, pružeći vam pravnu i financijsku pomoć. Financijska pomoć se uglavnom odnosi na procjenu vrijednosti udjela, dok je pravna pomoć potrebna radi sigurnog zaključivanja prodaje. Ako ste se odlučili prodati svoj udio u firmi i želite saznati više o vrijednosti po kojoj bi se takav udio mogao prodati – obratite nam se za savjet o prodaji udjela u firmi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)