Tržišna vrijednost tvrtke vs. Knjigovodstvena vrijednost tvrtke

trošak kapitala
Trošak kapitala – zašto je potreban kod procjene vrijednosti poduzeća?
28 srpnja, 2021
intrinzična vrijednost tvrtke
Intrinzična vrijednost tvrtke vs. tržišna vrijednost
28 srpnja, 2021
trošak kapitala
Trošak kapitala – zašto je potreban kod procjene vrijednosti poduzeća?
28 srpnja, 2021
intrinzična vrijednost tvrtke
Intrinzična vrijednost tvrtke vs. tržišna vrijednost
28 srpnja, 2021
Show all

Tržišna vrijednost tvrtke vs. Knjigovodstvena vrijednost tvrtke

Tržišna vrijednost tvrtke koja je izlistana na burzi predstavlja umnožak cijene po dionici i broja dionica. No, postavlja se pitanje – koja je tržišna vrijednost tvrtke koja nije izlistana na burzi, odnosno čijim se dionicama ne trguje?

Jednostavno rečeno, tržišna vrijednost bilo čega jest vrijednost određena ponudom i potražnjom. Tržišna vrijednost ne mora biti ista knjigovodstvenoj vrijednosti, a obje ne moraju biti iste intrinzičnoj vrijednosti tvrtke.

Knjigovodstvena vrijednost tvrtke

Knjigovodstvena vrijednost vlasničkog kapitala je jednaka razlici ukupne imovine i ukupnih obveza kompanije te se vrlo jednostavno iščita iz financijskog izvještaja – bilanca stanja na određeni dan.

Knjigovodstvena se vrijednost oslanja na dobit, koja je računovodstvena kategorija i često puta nije jednaka slobodnim novčanim tokovima, a od tuda proizlazi i razlika između intrinzične i knjigovodstvene vrijednosti. Primjeri koji to potvrđuju:

  • trošak amortizacije – trošak unutar računa dobiti i gubitka koji umanjuje dobit, ali ne predstavlja stvarni odljev gotovine
  • kupnja nekretnine koju će firma koristiti dulji vremenski period neće se iste godine prikazati kao trošak u računu dobiti i gubitka, već će se nekretnina postupno amortizirati kroz dulji vremenski period, dok će se odljev gotovine dogoditi danas
  • prilikom izdavanja fakture, računovodstveno se knjiže prihodi, što automatski ne znači da su već i naplaćeni (stavka u bilanci: potraživanja od kupaca se može povećati)
  • prilikom prodaje nekog proizvoda, računovodstveno se knjiži i trošak nabave istoga, međutim to ne znači da smo taj trošak već i platili (stavka u bilanci: obveze prema dobavljačima se može povećati)
  • plaćanje rate kredita koja u sebi nosi dio kamate i dio glavnice – kroz račun dobiti i gubitka će proći samo trošak kamate, dok će se za iznos glavnice umanjivati samo stavka u bilanci koja se odnosi na obveze po glavnici kredita. Paralelno gotovina se umanjuje za cjelokupni iznos rate kredita.

tržišna vrijednost tvrtke

Jednostavan primjer za pojašnjenje

Recimo da postoji tvrtka čija knjigovodstvena vrijednost prema bilanci iznosi 100.000 kn, no pojavljuje se kupac koji je spreman ponuditi 200.000 kn za akviziciju takve tvrtke. Ukoliko se poduzetnik i akvizitor dogovore oko cijene može se reći da je tada tržišna vrijednost tvrtke 200.000 kn. No, što je s intrinzičnom vrijednošću tvrtke?

Ona pokazuje “pravu” vrijednost tvrtke uzimajući u obzir očekivani protok novca (engl. cashflow), rast i rizik takvog ulaganja. Moguće je da izračuni pokažu da je zapravo intrinzična vrijednost takve tvrtke 500.000 kn. To bi u ovom pojednostavljenom slučaju značilo da ju je poduzetnik prodao za prenisku cijenu od 200.000 kn, a akvizitor akvizirao tvrtku koja zapravo vrijedi 500.000 kn za samo 200.000 kn.

Stoga, kako biste znali koliko vrijedi tvrtka koju kupujete ili tvrtka koju prodajete – angažirajte financijske stručnjake Valuator Consultinga.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)